Нов здравен министър…
Докога ли ще се задържи като такъв?

Ако не се справя, сам ще си тръгна! – каза гинеколога Стефан Константинов

Здравен министър д-р Стефан КонстантиновД-р Стефан Константинов е новият министър на здравеопазването. Това стана факт, след като депутатите го одобриха за поста със 123 гласа „за”, 58 гласа „против” и 12 въздържали се.

Гласуването на новия здравен министър стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

“Ще има промени в екипа на МЗ. Някои хора ще си отидат, други ще дойдат”, обяви от парламентарната трибуна Константинов.

“Виждам, че средната продължителност на този пост е няколко месеца. Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна. Ако не получа подкрепа, аз сам ще си тръгна”, добави той.

Седмица след като Анна-Мария Борисова подаде оставка заради гафа с доплащането в болниците, новият здравен министър заговори за същото.

Стефан Константинов обаче направи уговорката, че предложението ще бъде реализирано само след изслушването на всички мнения.

“Идея за дебат в никой случай не е нещо, на което държа 100%”, застрахова се здравният министър. Според Константинов чрез доплащането пациентите ще имат достъп до специалист чрез заплащането на цената на прегледа.

Нещо, което реално се случвало и в момента, без обаче достъпът да е свободен. Доплащането няма да се прилага за хората в тежко състояние, бременните и децата. Другият плюс на доплащането е, че така по естествен начин структурите с реални пациенти щели да се развиват.

Стефан Константинов си позволи да поправи вицепремиера Симеон Дянков, който при представянето му обяви, че доктора има две деца.

“Министър Дянков, моля да се коригирате. Имам само едно дете. Поставяте ме в деликатна ситуация спрямо жена ми”, обърна се той към финансист №1.

Той направи и уговорката, че за няколкото дни, които е имал, не може да подготви стратегия или концепция, а само да покаже начина си на мислене.

Според новия здравен министър лесният достъп до лечение, който имаме в България, не е синоним за качество на такова.

“Болниците са заинтересовани да приемат повече и в по-леко състояние пациенти. Правят се ненужни изследвания и процедури, които може да доведат до увреждане на здравето на пациента”, конкретизира докторът.

Той обясни, че ще се намеси в работата на общопрактикуващите лекари. Със сигурност от следващата година таксата ще бъде 1% от минималната работна заплата.

Работното им време обаче също трябва да се преосмисли. Стефан Константинов се обяви за създаването на медицински центрове, които да приемат пациенти през нощта и в почивните дни, вместо личните лекари.

Отсега Стефан Константинов даде заявка, че ще създава проблеми на Симеон Дянков.

Той обяви, че ще поиска процентът за здравеопазване от БВП да се увеличи до нивата от най-добрите години. Иначе нямало начин секторът да се подобри.

Министърът се обяви и за допълнително здравно осигуряване.

“В това, което ви представих, има дясна политика – като доплащането. Но има и идеи, които да се харесат на левицата – връщането на държавното участие в болниците”, завърши Стефан Константинов.

Вашият коментар